Met dit warme weer is het op pijl houden van het #zuurstofgehalte in de vijver van groot belang. Belangrijk is om momenteel zowel het filter als de vijver zeer intensief te beluchten. Je #koi zullen je in ieder geval dankbaar zijn!
Een van meest efficiënte mogelijkheden om het zuurstofgehalte te verhogen is het gebruik van Prof HDPE #beluchters, deze hebben slechte 15 cm tegendruk. Keramische luchtstenen hebben 30 cm, en Rubber membramen 50 cm. Je houdt dus meer rendement van je luchtpomp over. En goed nieuws Ook de grote modellen van 150 en 200 liter per minuut zijn eindelijk weer binnen!
Wie wel eens bij KKW is geweest verbaast het soms dat we zo intensief beluchten in sommige vijvers… Dit doen we met een bepaalde reden!
De komende dagen ga ik met een aantal artikelen dieper in op de materie zuurstof ook wel scheikundig aangeduid met 0² en hoe je dit kan verhogen.
Want met dit warme weer is (bijna) niks zo belangrijk in de hobby als zorgen voor voldoende zuurstof. Helaas zien we elk jaar ondanks veel waarschuwen heel veel problemen ontstaan die te wijten zijn aan onvoldoende zuurstof in het water.
Behalve het behoeden voor ellende kan je het ook positief benaderen… Nog mooiere en grotere koi door een goed zuurstofgehalte!
Zuurstof tekort in het vijverwater hoeft niet altijd te openbaren door luchthappende en stervende koi. Andere problemen die zullen ontstaan bij zuurstoftekort zijn:
– Slecht werkend filter. Met name problemen met nitriet zijn vaak te wijten aan een te laag zuurstofgehalte. Doordat de bacteriën die nitriet omzetten pas hun werk kunnen doen als de bacteriën die ammonium omzetten hun werk hebben gedaan zie je vaak dat in filters met een laag zuurstofgehalte dat het nitriet te hoog is. Doordat de bacteriën die nitriet omzetten zich in de praktijk minder snel delen dan de bacteriën die ammonium omzetten duurt het ook lang bij een zuurstof dip voordat het filter weer is hersteld. Dit kan zomaar 6 weken duren!
– Koi worden ziek. Met name grote en dikke koi hebben heel erg veel zuurstof nodig. Een te laag zuurstofgehalte veroorzaakt stress waardoor koi vatbaarder worden voor ziekten. Dit is door diverse wetenschappelijke onderzoeken vastgesteld bij de karper.
– Koi krijgen wonden. Bacteriën van de Aëremonas familie vermenigvuldigen zich snel in warm water. Als koi gezond zijn kunnen ze deze ziekteverwekkende bacteriën prima bestrijden. Echter een laag zuurstofgehalte verzwakt de koi en veroorzaakt stress waardoor hun immuunsysteem minder goed werkt waardoor deze ziekteverwekkende bacteriën de overhand krijgen en wonden ontstaan.
– Koi verliezen hun kleur, Indien de waterkwaliteit achteruit gaat als direct of indirect gevolg van zuurstoftekort ( indirect bijvoorbeeld doorat de ammonium waarde stijgt doordat er onvoldoende zuurstof is voor de bacteriën die ammonium afbreken) gaat kunnen koi met name hun rood verliezen wat bij kohaku’s en tancho kohaku’s in principe helaas blijvend is.
– Koi groeien niet. Voor de groei van met name grote koi is enorm veel zuurstof nodig! Dit is tweeledig 1 voor de vertering van het voer is in het lichaam van de koi is veel zuurstof nodig. Daarnaast scheidt een koi die veel eet veel afvalstoffen uit die het filter moet afbreken waarvoor heel veel zuurstof noodzakelijk is…..
Warm water is sneller verzadigd dan koud water. Het is mogelijk om water oververzadigd te laten worden. Maar hier moet je echt wel bizar veel voor beluchten om dit voor elkaar te krijgen. Hoe dichter het water bij zijn verzadigingspunt komt qua zuurstofgehalte hoe meer moeite we moeten doen met beluchting om het zuurstof in het water te krijgen.
Bij een watertemperatuur van 10ºC zou je bijvoorbeeld in een vijver van 10m³ met een normale vis bezetting door het bijzetten van een 40 liter per minuut luchtpomp met een beluchtingstaaf in de vijver prima het water 3 mg /liter hoger kunnen maken. Bij een watertemperatuur van 26ºC zal een zelfde luchtpomp het zuurstofgehalte maar met ca 1 mg laten stijgen.
De reden hiervoor is dat warm water zoals eerder geschreven minder zuurstof kan bevatten.
Water temperatuur verzadiging mg/L
10ºC 11,3
15 ºC 10,1
20 ºC 9,1
26 ºC 8,1
Als we nu bedenken dat koi minimaal met een kleine veiligheidsmarge 6,0 mg liter zuurstof nodig hebben in hun vijverwater, maar echt blij worden van 7,0 mg lite ren meer en bij een normale beluchting in de vijver het zuurstofgehalte in de regel 2 tot 3 mg/ liter lager ligt dan de verzadiging begrijpt u meteen waarom we met watertemperaturen zoals die nu heersen zo goed het zuurstofgehalte in de gaten moeten houden!
De komende dagen verschijnen meer artikelen over zuurstof! En hoe je het zuurstofgehalte zo efficiënt mogelijk omhoog kan krijgen!