Nu het de komende dagen nog warmer wordt zal de watertemperatuur in onze vijvers verder stijgen.. Op zich geen probleem, immers koi zijn koudbloedig en worden bij warmere watertemperaturen veel actiever… Echter een groot gevaar licht wel op de loer…. Helaas ondanks veel waarschuwen zien we momenteel best veel problemen ontstaan door gebrek aan zuurstof in veel vijvers. En zuurstofgebrek is pas in het laatste stadium zichtbaar… Als de koi gaan lucht happen… Maar dan ben je echt veel te laat!
In de zomer is naast het reguliere onderhoud niks zo belangrijk als zuurstof toevoegen aan je vijver. We hebben hier verleden jaar al heel wat artikelen over geschreven om je te behoeden voor zuurstofgebrek bij je koi.
Een veelgehoord argument is… Het gaat al jaren goed… Maar ja voorkomen is toch beter dan genezen of dooie koi opruimen. Dus even verder lezen kan handig zijn!
Het lastige is dat zuurstofgebrek zich niet altijd manifesteerd in directe sterfte… Maar zuurstofgebrek in je systeem kan ook een helboel andere problemen bij je koi veroorzaken> Hierbij kan je denken aan:
- slecht werken van je filter; (met name hoge nitriet waardes)
- koi worden vaak(er) ziek;
- Bacteriële problemen,met name het ontstaan van worden en kieuwrot; (dit zien we momenteel helaas veel)
- koi hebben verminderde eetlust;
- huidkwaliteit van je koi wordt minder;
- Verdwijnen van patroon bij je koi.
- koi groeien slecht.
Maar hoeveel zuurstof/ lucht moet je nu toeveoegen aan je systeem. Dat is een lastige… Er zijn een hoop variabele die bepalen hoeveel zuurstof er wordt verbruiikt:
- De bezettingsgraad (hoeveel kg koi hou je per m3 water?)
- Hoeveel voer je?
- Wat voor voer voer je. Een Wheat germ gebaseerd voer als Bactoplus 4 Seasons bevat veel minder energie dan een Supergoeivoer voer zoals Bactoplus Supergrowth.
- hoe schoon is je filter en vijver? Slib in je systeem verbruikt ontzettend veel zuurstof!!!!
onder een goede trommelfilter helpt het zuurstofgehalte van je vijver te verhogen doordat het filter heel veel organisch materiaal uit het water haalt (wat niet meer door bacteriën hoeft te worden afgebroken )
- Gebruik je midellen die het zuurstofniveau verlagen? Medicatie als Kaliumpermagnaat, FMC en anti draadalg middelen hebben al menig koi in de warme zomermaanden naar de eeuwige mudpond velden geholpen.
Een handige formule om te weten hoe sterke luchtpomp je nodig hebt is:
1,5 liter lucht per minuut per kilo koi in de vijver EN 1,5 liter lucht per minuut per kg koi in het filter bij gewoon voer (vb. Bactoplus Care and Growth, Hikari staple, BP 4 Seasons)
2,0 liter lucht per minuut per kilo koi in de vijver EN 2,0 liter lucht per minuut per kg koi in het filter bij zwaar groei voer (vb. Saki Hikari Growth en Bactoplus Supergrowth
Maar wat weegt mijn koi nu? In sommige boekjes staat een tabelletje… echter sommige koi zijn heel breed en andre slank.. deze wegen uiteraard verschillend. Daarom hebben we bij ons op de zaak een groot aantal koi gewogen en het volgende tabelletje gemaakt.
Tabel boven: gewicht koi in gram indicatief (of KG als als zo aangegeven) (let op dit is in indicatie, er kunnen altijd factoren zijn waardoor je minder of meestal helaas meer lucht nodig hebt)
Voorbeeld hoeveel lucht heb ik indicatief nodig?:
Je hebt een vijver met 15 koi van 65 cm met een normale bouw en 4 koi van 75 cm die al wat ouder zijn en breed zijn en je voert met BP Supergrowth
15 x 5,2 kg ( koi 65 cm normale bouw) = 78 kg
4 x 9,3 kg ( koi 75 cm brede bouw) = 37,2+
Totaal Kg koi 115,2 KG koi x 2,0 liter lucht per kg koi = 230 liter lucht nodig in de vijver en 230 liter lucht nodig in het filter.
In een volgend artikel gaan we behandelen welke beluchtingsmethode er zijn. Onze favoriet is de HDPE beluchuter zoals hieronder afgebeeld.
Groot voordeel van deze belchters zijn:
- makkelijk schoon te maken;
- minimale weerstand, dus maximaal beluchtingsrendement
- aansluiting met zeer dikke luchtslang mogelijk, dus meer rendement;
- ook leverbaar in grote luchtdoorlatende capaciteit (tot 200 liter netto lucht per minuut)