Eindelijk is het dan zover het is weer de hoogste tijd om Japan te bestormen. Deze reis zal voornamelijk in het teken staan van hoge en zeer hoge kwaliteit tosai. Tosai zijn koi die nog geen 1 jaar oud zijn. Gedurende de komende 2 weken zullen we door heel Japan trekken bij de meest gerenommeerde kwekers onze slag te slaan. Zowel Niigata, Kyushu als Hiroshima en omgeving zullen worden gestript van de beste koi!
Na een erg voorspoedige vlucht kom ik rond half negen aan op Tokio Door het op een rennen zetten lukt het om de trein te halen en gaat de reis naar Tokio naar het Ryutsu Center waar de All Japan Combined show wordt gehouden….
Rond de laatste week van januari wordt jaarlijks in Japan de All Japan Combined koishow gehouden. Dit is de belangrijkste koishow ter wereld met over het geheel genomen de hoogste kwaliteit koi tentoon gesteld die er je bij elkaar kunt tegenkomen. Opvallend dit jaar is dat er maar een klein aanbod was van koi van 85cm en groter. Het lijkt wel dat meer en meer kwekers zich gaan toeleggen op de productie van 1 en 2 jarige koi.
Grand Champion…. vooral de huidkwaliteit van deze koi was enorm goed… verder was de conditie van deze koi het best tov de concurrenten voor de GC prijs.
Superior champion… tot 80 cm… mmm showa. vooral de glans van het beni van deze koi was erg goed waarbij het beni geen zwakkke plekken vertoonde… wat namelijk vaak het geval is bij showa…
Mature champion. (tot 70 cm)… sanke met zeer goede body conformatie en extreem scherp patrooon! En een sneeuwwitte huid…
Baby champion … opvallend is het wel erg brede sashi…(waar het wit overgaat in het rode patroon)
monster van een karashigoi….
Hierbij de foto’s van de belangrijkste prijswinnaars… Vandaag een wat korter verslag… de saté stokjes tussen mijn oogleden hebben het helaas begeven en de jetlag heeft gewonnen… Morgen staat Matsue het programma…..!!!
Maandag
Vandaag zoals gezegd Matsue. Op weg naar de Iizuka familie gaat het flink sneeuwen. Ook in het zuiden van Japan kent men koude winters!
Dit jaar heeft Matsue kohaku, showa, sanke en een enkele ginrin sanke gekweekt. Vooral de showa zien er dit jaar erg interessant uit. Ze hebben nu nog niet zo veel sumi… maar uit ervaring weet ik dat dit in Nederland heel snel opkomt. Na een ochtend en middag selecteren blijkt helaas dat Matsue dit jaar maar heel weinig koi heeft die aan de KKW norm voldoen. Maar uiteindelijk worden toch ekele zeer mooie tancho kohaku, showa, sanke en kohaku geselecteerd.
De reden dat Matsue dit jaar maar weinig goede kwaliteit tosai verkoopt is dat hij sinds dit jaar 2 extra mudponds heeft waardoor hij zijn productie kan verhogen van 1200 nisai naar 2000. (hij heeft zelfs genoeg ruimte om 2500 nisai nu op te laten groeien,als hij genoeg goede tosai heeft. Daarom houdt Matsue er helaas dus meer zelf…
De sanke zijn gekweekt met mannetje Matsue en een vrouwtje van Yamatoya. De showa met een mannelijke Dainichi en het vrouwtje is van hun eigen lijn (stamt af van Takeda)
Takahiro Iizuka (Matsue)
Helaas vandaag verder weinig spannends te melden…. hopelijk komt daar morgen verandering in…. en blijven er hopelijk meer goede koi over na selectie. Morgen staan Takigawa en Taniguchi op het programma…. Volgens velen zal Taniguchi over enkele jaren bij de absolute top kwekers van japan behoren….
Dinsdag
Het is vandaag een erg frisse dag en het is ’s ochtends nog maar net boven nul. Als eerst gaat de weg vandaag naar Taniguchi. De farm van Taniguchi ligt in de provincie Hiroshima. Taniguchi is een jonge kweker. Hij is ongeveer een jaar of 4 geleden voor zichzelf begonnen. Daarvoor werkte hij bij Oishi. Deze farm ligt op slechts 5-10 minuutjes afstand van zijn farm. Er is veel vraag naar zijn koi… dit resulteert er in dat ook het aantal koihuizen erg snel toeneemt… had hij er 3 jaar geleden nog 2koihuizen… nu heeft hij al 7koihuizen. Zijn kohaku stammen af van SFF ouderdieren of Matsue. Na al zijn voorraad te hebben gezien kan het selecteren beginnen.
Selecteren @ Taniguchi.
Uiteindelijk worden kohaku, showa en ginrin showa geselecteerd die alle met kwekerscertificaat worden geleverd. Hieronder enkele nieuwe aanwinsten:
Na Taniguchi gaat de weg naar Takigawa. Takigawa heeft net een aantal jumbo tosai geselecteerd waar ik als allereerst uit kan selecteren…. Eerste keus is altijd leuk natuurlijk…. Bij de meeste kwekers zijn de tosai dit jaar een stuk kleiner dan voorgaande jaren…. Dit komt door de zeer warme zomer die men hier in Japan had… hierdoor daalde het zuurstofniveau in de vijvers met als gevolg dat de koi door het lagere zuurstofgehalte minder eten en dus ook minder groeien. Takigawa heeft van de zomer 2 keer gekweekt. De tosai uit zijn 1e kweek vormen echter een uitzondering op de regel want deze zijn al wel zeer groot sommige al meer dan 35 cm.
Naast jumbo tosai gosanke heeft Takigawa aan de overkant van de weg zijn hogere kwaliteit tosai zitten. Het lukt om hieruit te mogen selecteren en 55 zuivere hoge kwaliteit karashigoi en chagoi worden uiteindelijk geselecteerd.
HQ karashigoi en chagoi
Helaas is het ook vandaag weer lastig om aan aantallen te komen… maar ja hopelijk de rest van de week beter…. Morgen staat Yamatoya op de planning…. Afgelopen najaar was ik bij al zijn nisai oogsten aanwezig…. Maar heb toen geen koi (sansai en ouder) gezien die ik bij hem heb laten doorgroeien, aangezien deze toen nog in de mudpond zaten… dus dat wordt spannend voor mij en mijn klanten die bij Yamatoya een koi hebben laten doorgroeien
Woensdag
Als eerst vanochtend naar Momotaro. Momotaro heeft weer een nieuw koihuis gebouwd. Dit keer is het een huis dat de koi moet gaan huisvesten welke klanten bij Momotaro laten om door te groeien. Het is een zeer groot koihuis met in het midden een pas en aan weerskanten liggen langwerpige vijvers. Natuurlijk wordt nog even een bezoekje gebracht aan onze sanke. Afgelopen zomer zat ze in de 1500 ton vijver maar daar groeide ze normaal. Nu zit ze in een 100.000 liter verwarmde vijver en doet ze het beduidend beter, het sumi is duidelijk beter ontwikkeld en ze is ook al een stukje breder geworden. Maar natuurlijk kom je niet naar Momotaro om alleen koi te kijken… Na de aanwezige voorraad te hebben bekeken worden 2 vijvers geselecteerd waaruit vrijdag uit geselecteerd gaat worden. Daisuke zou donderdag nog wat tosai selecteren…. Dus met een beetje geluk nog meer keus….
Na Momotaro gaat de weg naar Yamatoya. Na een lange tocht door een deels besneuuwd landschap arriveer ik bij Shiraishi San… (Yamatoya) Hieronder de foto’s van de sansai en ouder die bij hem doorgroeien:
Na het bezoek aan Yamatoya gaat het richting Kyushu. Morgen zullen Ando, Okawa en Ogata worden bezocht.
sansai Yamatoya 66 cm nog te koop
Sansai Yamatoya (klant koi)
Sansai Yamatoya ( van klant)
Sansai Yamatoya (nog te koop)
Sansai Yamatoya (nog te koop)
Sansai Yamatoya (nog te koop)
Shiraishi San heeft al voor de lunch gezorgd dus moet er natuurlijk eerst gegeten worden voordat alle koi die ik bij Yamatoya heb door laten groeien kunnen worden bekeken. Bij de Sansai valt op dat ze alle een zeer brede body hebben gekregen.
Ook dit jaar wordt met Yamatoya dezelfde deal gemaakt als vorig jaar. Als dank dat KKW in 2010 de meeste koi afnam zal ook dit jaar KKW Yamatoya’s 50 beste tosai krijgen die Yamatoya in 2011 verkoopt. De tosai kohaku zijn van de ouderset Koharu 2. Koharu 2 is de nieuwe lijn van Yamatoya met extra groeipotentie. Naast kohaku heeft Yamatoya dit jaar ook weer showa gekweekt met de zelfde bloedlijn als de All Japan Grand Champion van 2009. Deze tosai zullen pas rond juni binnen komen.
Donderdag
De dag begint vandaag met een klein zonnetje. Het is hier op Kyushu duidelijk warmer dan op het hoofdeiland Honshu waar ik de afgelopen dagen was. Als eerst wordt vandaag Ando begroet. Deze kweker kweekt zijn kohaku met Dainichi bloedlijn. Zijn productie bestaat voornamelijk uit kohaku en een klein deel sanke. Hier niks gekocht. En toen op weg naar Okawa. Okawa heeft dit jaar voornamelijk kohaku, shiro utsuri, ginrin showa, sanke, asagi, shusui, kujaku, chagoi, ochiba, karashigoi gekweekt. Na een bezoekje aan de farm van deze 2 broers gezellig met de 2 broers lunchen. Om wat meer aan de vraag naar diverse variëteiten te voldoen vandaag een nieuwe kweker voor KKW op het program namelijk Ogata.
Afvangen van een indoor tosaivijver.
Uit zijn bak met beste kwaliteit een zeer brede range tosai geselecteerd. Asagi, shusui, GR asagi, showa, GR showa, kikusui, Doitsu Yamatonishiki, Akame kigoi, doitsu ochiba,
Tosai selecteren… naast een goed patroon wordt de koi van schub tot schub gecontroleerd op deformaties.
Chagoi, GR chagoi, tancho kohaku, tancho sanke, aka matsuba,doitsu sanke, doitsu kohaku, soragoi en Yamabuki. Daarna weer terug naar Okayama want morgen selecteren bij Momotaro.
Vrijdag
Vandaag Momotaro dag. De ochtend is hier vrij fris maar al gauw steekt er een mooi zonnetje op en wordt het behoorlijk warm in de koi huizen…. (dit zijn gewoon een soort kassen) Als eerst worden vandaag wat luxere Mako showa en Mako tancho kohaku geselecteerd.
Deze worden alle met certificaat geleverd. Ze zijn tosai en 30-37 cm lang.
Mako showa 32-37cm jumbo tosai
Hierna worden nog 40 jumbo tosai Mako showa geselecteerd. Deze 40 tosai kan ik aanbieden voor een zeer scherpe prijs! Dit zijn koi met mooie patronen en veelal een erg goede bouw om GROOT te worden….
2 x Mako Kohaku tancho kohaku en 1 x Mako tancho showa.
Mako Showa jumbo tosai
Na een ochtend selecteren samen met Daisuke van de Momotaro koifarm uit eten in een van hun restaurants. De Maeda familie bezit niet alleen de Momotaro koifarm maar ook een groot aantal restaurants en auto bedrijven. Na de lunch de koi van mijn klanten en van mezelf bekijken die op de farm verblijven… Vooral de Ryu sanke van 94 cm is de afgelopen 3 maanden een stuk verbeterd en een stuk breder geworden waarbij ook het sumi nu al een stuk verder is doorgekomen waardoor het patroon nu veel krachtiger is. Ook bijna alle koi in de 1500 ton vijver laten zich vandaag gelukkig zien. 1 van mijn showa’s is echt een plaatje geworden (super goed glanzend beni en sumi) en groeit al een raket…. Volgends Daisuke is ze bijna 75 cm lang…. En dat voor een showa van 2,5 jaar oud! Daarna de nisai showa van mijn klanten bekeken… sommige zijn het afgelopen jaar enorm gegroeid… Ook wordt nog een nieuw ouderdier bekeken voor de Mako showa kweek… deze showa stamt af van Mako kohaku en is nog geen 2 jaar oud en al 69 cm lang…
Foto boven en beneden: Momotaro’s nieuwe koihuis voor koi van klanten die op de Momotaro koifarm doorgroeien….Voor het koihuis komt een ruimte om koi veilingen te houden….
Morgen nogmaals Matsue…. Waarschijnlijk heb ik morgen beperkt internet dus uw dagelijkse reisverslag kan wat langer op zich laten wachten….
Zaterdag
Zoals gezegd vandaag Matsue, bij sommige kwekers is het momenteel lastig om aan aantallen goede tosai te komen… Zo ook Matsue… vorig jaar hier in een dag bijna 300 jumbo tosai geselecteerd…. Vorige week slechts 1/10 van dat aantal. Gelukkig had hij nog 2 vijvers die binnenkort in de verkoop zouden komen…en dat is vandaag… dus vandaar dat ik vandaag nogmaals deze kweker bezoek… Vandaag lukt het om de door klanten bestelde kohaku voor een koiforum competitie te selecteren… Deze jumbo tosai kohaku zijn nu ongeveer 7 maanden oud. Denk dat ik daarmee weer een hoop blije gezichten maak…
Matsue jumbo tosai
In de namiddag gaat de reis van Okayama naar Tokio en vervolgens per Skinkansen (bullet train deze treinen gaan rond de 250 KM per uur…) van Tokio naar Nagaoka. Nagaoka is een grote stad en een kwartiertje met de hogesnelheidstrein van Niigata. Nagaoka en Oyija liggen in de “provincie Niigata” vandaar dat men vaak leest in de koiliteratuur over het Niigata gebied, terwijl men eigenlijk in plaatsjes als Mushigame, Takiya, Oyija ed bezoekt… De komende dagen zullen voornamelijk in het teken staan van het vinden van jumbo tosai sanke en showa. Daarnaast ben ik nog op zoek naar een hoop variëteiten voor diverse zoekopdrachten van klanten…. Dus met een beetje geluk…
Zondag
Zondag stond in het teken van een hoop kwekers maar uiteindelijk alleen bij Sekiguchi showa’s op de kop kunnen tikken….
De farm van Sekiguchi wordt gerund door 2 broers. Doordat 1 van hun koihuizen boven op een warn water bron staat kunnnen ze heel voordelig hun tosai verwarmen voor maximale groei…. Het moederdier van de showa’s die ik vandaag heb geselecteerd is maar liefst 89 cm lang.
In Niigata ligt momenteel 1-3 meter sneeuw…. De weg naar de diverse kwerijen lijkt bijna op een doolhof door de hoge sneeuw muren…. Morgen hopelijk meer nieuws op koihunt gebied……
Maandag
De dag begint vandaag met het selecteren van jumbo tosai bij de kwekers Fujio Oomo en Makotto Tanaka… maar dan ook echt JUMBO tosai… tosai geboren in mei 2010 en nu al 30 tot maar liefst 40 cm lang!!!…. De sanke zijn van de Sadazo bloedlijn en hebben een SFF moeder. De showa zijn alle van Takeda & Dainichi ouderdieren.
Jumbo tosai sanke 30-40 cm!!! Sadazo bloedlijn.
Fujio Oomo Showa en Marusho sanke ca 35 cm tosai (9 maand oud)
Energie besparen “Niigata style”
Daarna is Kaneko de klos…Al zijn vijvers worden “omgespit” op zoek naar mooie maat kleine tosai…
Small tosai kaneko: Beni kumonryu, Beni Kikiuryu, kumonryu, kikikuryu, shiro utsuri, doitsu ochiba, ochiba, doitsu showa, showa, kikusui, doitsu kujaku, masukawabake, ginrin matsukawabake, benigoi etc… ook dit jaar weer genoeg keuze bij KKW!
Ginrin matsukawabake van Kaneko
Shiro utsuri met nu nog mooie onderliggend sumi (zwart)patronen! over 2 maanden is er al 3 keer meer sumi aanwezig! (Omosako bloedlijn)
Foto boven en beneden: besneeuwd uitzicht Mushigame
Aangezien het selecteren de nodige tijd in beslag neemt wordt vandaag de lunch in de auto genuttigd opweg naar de volgende kweker… En dat zijn de Yagengi broers. Hier wordt een vijver met ruim 7500 tosai afgevangen… na de nodige uurtjes selecteren zijn 250 tosai KKW waardig…
Tosai selecteren@ Yagengi…. een van de broers schept 30 tosai in het net en gemiddeld selecteer ik dan 1 koi hieruit die KKW waardig is….
Veel klanten vragen aan mij “die kleine tosai… die selecteer je toch niet per stuk?….” KKW zou KKW niet zijn als we niet alle tosai per stuk selecteren… vandaar dat we wat langer in Japan verblijven om alle tosai per stuk te kunnen selecteren… Wat is nu het voordeel van per stuk selecteren van deze kleine maat tosai? Veel tosai hebben een patroon dat is opgebouwd uit niet voldoende pigment…als de koi groeit krijg je dan tosai met een erg vaag en niet scherp patroon…Een ander veelvoorkomend probleem bij tosai is dat er vaak kleine stipjes van andere kleuren in het patroon liggen die er niet horen te zijn… nu valt dat nu nog niet op… maar als tosai uitgroeien worden deze lelijke vlekjes ook groter en verstoren ze de sierlijkheid van de koi. Daarnaast is het van belang om bij tosai selecteren te letten op de vorm van het hoofd… veel tosai hebben een driehoekig hoofd… Dit zijn tosai die vaak slecht groeien of geen mooie lichaamsbouw krijgen… Dit zijn slechts een paar punten waarop je moet letten… bij het selecteren van tosai….
Het resultaat van 4 uur slecteren: 250 tosai…die zijn overgebleven uit 7500 tosai… Het zijn: doitsu Karashigoi, chagoi, Doitsu chagoi, benigoi, ginrin benigoi, doitsu benigoi, aka hajiro, kohaku, doitsu kohaku, ginrin kohaku, showa, kikusui, doitsu yamtonishiki, doitsu ochiba etc…
Morgen staat onder andere Marusho Tanaka op het programma…
Dinsdag
Vandaag een druk programma… er moet nog een hoop tosai worden geselecteerd. Als eerst vandaag Makotto Tanaka…
Foto’s boven en beneden tosai beni kumonrryu
Hier erg mooie beni kumonryu, doitsu kohaku, doitsu sanke geselecteerd. 1 van de beni kumonryu was volgends Makotto zo goed dat hij haar wil inzetten op de Young koishow dit voorjaar.
Young koishow kandidaat
Naast doitsu jumbo tosai heeft Makotto ook dit jaar weer zijn beroemde chocolade bruine chagoi en ginrin chagoi gekweekt. Mijns inziens is de kweek erg goed gelukt dit jaar want er kunnen een hoop loepzuivere chagoi worden geselecteerd (zonder die mooie zwarte puntjes;) Ook de ochiba patronen zijn dit jaar erg mooi.
Bij Ochiba zie je normaal vaak dat het patroon niet dicht genoeg is waardoor het patroon uit elkaar valt naarmate de koi groeit…… denk dat ik nog nooit zulke mooie ochiba’s naar Nederland heb gehaald! Daarna naar een ander deel van de farm voor mooie benigoi. (met een mooi lang hoofd en zeer zuiver!) Daarna op weg naar de volgende kweker… maar eerst een kommetje ramen eten voor de lunch. Ramen is een maaltijd soep op basis van soja met noedels, zeeewier, bamboe en varkensvlees. Ramen is een erg populair gerecht voor de lunch. Veel kwekers eten dit dan ook dagelijks. Daarna op naar Aoki voor metailic doitsu en goshiki.
Aoki tosai… goshiki, doitsu goshiki, doits hariwake, doitsu yamabuki, kikikuryu, beni kikikuryu, kikusui, doitsu yamatonishiki etc
Normaal doet hij altijd heel moeilijk en verzint hij steeds een “goede” smoes waarom er niet gehandpicked kan worden… maar vandaag zijn de smoesjes op en lukt het daarom om een hoop goshiki en metailic tosai bij hem te selecteren…
Tjaard @ Aoki San
Woensdag
Al weer de laatste dag in Japan.. Het lijkt wel of de tijd steeds sneller gaat in Japan. Ook vandaag ligt er nog een dik pak sneeuw in Nagaoka Als het goed is komt 12 of 19 maart de eerste lading jumbo tosai uit quarantaine… Hartelijk dank voor het volgen van het reisverslag…. Dagelijks volgden een paar honderd Koi Kichi onze avonturen in Japan.
De weg is hier met speciale sneeuwschuivers uitgegraven….